Bij Naturo Vloeren adviseren wij u graag! Hieronder alvast wat informatie over Kurk! 

Waar komen de kurkproducten van vandaan?
De kurk voor de tassen en andere doeleinden komt voornamelijk uit Portugal, maar ook uit enkele andere landen rond het Middellandse zeegebied. In deze gebieden heeft men door de eeuwen heen grote kennis kunnen opbouwen over het verbouwen, oogsten en verwerken van kurk, wat resulteert in kurkproducten van hoge kwaliteit. Het kurkleer wordt door eerlijk betaalde en professionele werknemers verwerkt tot vele artikelen. Kinderarbeid is hierbij uitgesloten.

Hoe wordt er van de bast van de kurkeik kurkleer, -textiel en -papier gemaakt?

De eerste oogst van kurk kan plaatsvinden als de boom een omtrek van 80cm heeft bereikt. De boom  is dan zo’n 25 jaar oud. Deze eerste oogst is nog niet fijn genoeg van structuur en wordt virgin cork genoemd. Pas 9 jaar later ontstaat de fijnere kwaliteit kurk die nodig is. De schors wordt gestapeld en zes maanden in de open lucht gelegd. In deze tijd stabiliseert de kurk waarna het gesorteerd kan worden op dikte en kwaliteit. Na deze periode worden de delen kurk gekookt en gestoomd waardoor het materiaal gezuiverd en meer flexibel wordt. Hitte en hoge druk zorgen ervoor dat de kurk in dikke blokken wordt geperst om het daarna in dunne plakken te snijden. Deze plakken worden gepolijst en op een (afhankelijk van de toepassing) achtergrond gelijmd  zodat het gebruikt kan worden als kurktextiel.

Wat is er zo bijzonder aan producten van kurk?
Kurkproducten zijn gemaakt van het schors van de kurkeik (Quercus Suber). Deze schors kan geoogst worden zonder de bomen om te hoeven kappen.  De duurzaamheid van het productieproces en de mogelijkheden voor recyclen zijn twee van de meest kenmerkende aspecten. Daarbij zijn de eigenschappen van kurk uniek te noemen: Het is licht in gewicht, enigszins  elastisch, niet poreus, isolerend, waterafstotend, sterk in het dagelijks gebruik, hypoallergeen, antibacterieel en minder vatbaar voor vuur. Met de aanschaf van een kurkproduct levert u een bijdrage aan het behoud van een natuurlijke en zich hernieuwende bron.
 
Zijn kurkproducten milieuvriendelijk?
Ja, er hoeven geen bomen gekapt te worden bij het oogsten van kurk. De kurkeik is in staat zijn schors in negen jaar te vernieuwen waarna de volgende oogst kan plaatsvinden. In het productieproces is er bijna geen afval van de grondstof, omdat alle resten verwerkt kunnen worden. Door het gebruik van kurk worden de kurkbossen, die een belangrijk aandeel hebben in het verminderen van het CO2 gehalte, onderhouden en in stand gehouden. Kurk is uiteraard een prima alternatief voor mensen die geen dierlijke producten willen gebruiken.

Is er een tekort aan kurk in de toekomst?
Het verhaal dat wijnproducenten liever plastic kurken gebruiken, omdat er een tekort aan kurk zou zijn is een wijdverbreide fabel. Professionals uit de kurkindustrie hebben bevestigd dat er voldoende kurk is om meer dan honderd jaar vooruit te kunnen. Daarbij is er een herbebossingsprogramma in Portugal, waardoor de kurkbossen gemiddeld per jaar 4% in omvang toenemen.

Hoe verzorg ik mijn producten van kurkleer en kurktextiel?    
Kurkleer kan met handwarm water (30°C) gewassen worden. U kunt daarvoor een fijnwasmiddel gebruiken of een zachte zeep.  Kurkproducten hoeven niet voor gebruik behandeld te worden, zoals dat bij leer wel het geval is. Het is gemakkelijk te reinigen met een natte doek en zachte zeep, licht nawrijven met een droge doek en laten drogen. Kurktextiel/-leer kan ook gestreken worden, hoewel dat niet snel nodig zal zijn. Het strijkijzer instellen op de laagste stand en de kurk bedekken met een vochtige doek of zijdepapier.

Kan ik rode wijn, mayonaise, chocolade en andere hardnekkige vlekken verwijderen?
Ja, vlekken zijn eenvoudig te verwijderen door het product schoon te wrijven met een natte doek met wat vloeibare zeep.

Kunnen de producten na verloop van tijd veranderen?
Ja, na verloop van tijd zal kurk, net als leer, wat donkerder van kleur worden.

Zijn de tassen van kurk waterproof?
Ja, ze zijn goed bestand tegen regen en andere weersinvloeden. Dit is een natuurlijke eigenschap van kurk.

Hoe lang kan ik plezier hebben van mijn kurkproduct?
Producten van kurkleer gaan net zo lang mee als producten van een gemiddelde leerkwaliteit bij normaal gebruik.