KEUKENTRENDS:

Ons voedsel is wel één van de hottest items in het moderne-mensen-leven van nu. Nieuwe, alternatieve horeca formules schieten als paddestoelen uit de grond, grote chefs zijn wereldsterren en kookboeken, kookclubs, kookprogramma’s, we vréten het! Er heerst bovendien een ware koffiecultuur, we rijden zonder probleem kilometers om voor gezonde ingrediënten en we verbouwen onze eigen tomaten op het balkon. Duurzaamheid is een belangrijk focuspunt en dat verandert onze gewoonten. En ook onze keuken. Was dit al lang het warme, gezellige centrum van het huis, het wordt ook steeds meer de high tech werkplaats voor de gedreven hobbykok, de machinekamer van het huis. Hulpmiddelen als stoomovens en slowjuicers zijn allang geen luxe meer. We halen professionele koffie apparatuur in huis en het duurt niet lang meer of onze koelkast houdt zelf het boodschappenlijstje bij en stuurt het naar de supermarkt. In het keukendesign van nu en de naaste toekomst zijn weer een aantal nieuwe snufjes te melden. De afzuigkap die vlakbij de kookplaat zit weggewerkt in het aanrechtblad is zo’n fijne vinding. Alleen als je hem nodig hebt komt hij tevoorschijn en zuigt alle geurtjes en dampen direct van dichtbij op. Er zijn kasten die automatisch open gaan door middel van een bewegingsmelder. Eén gebaar in de ruimte en zie, je keuken opent zich, klaar voor gebruik. Indirect licht, al dan niet in een wenskleur, verhoogt efficiëncy en welzijn. En natuurlijk is er aandacht voor gezondheid en duurzaamheid, bijvoorbeeld in de vorm van een water systeem, dat gefilterd, gekoeld en desgewenst koolzuurhoudend water uit je keukenkraan tovert. En dat alles in de prachtig vormgegeven omgeving van hedendaags keukendesign, met veel aandacht voor details en mooie materiaalcombinaties.

Met al dat technische geweld willen we het natuurlijk wèl leefbaar en gezellig houden. De keuken is tenslotte de plek waar we het meeste samenkomen. Planten, kunst, antiek, warme materialen en de juiste raambekleding verhogen de huiselijke sfeer.

 



 


 

 PLANTEN, JUIST IN DE KEUKEN

Hobbykoks en plantenliefhebbers zweren er bij: een eigen kruidentuin binnen handbereik. En niet alleen omdat planten in huis zo hip zijn, het is vooral heerlijk om met verse kruiden te koken. Basilicum, bieslook, dille, thym, koriander… je kunt het allemaal zelf kweken in huis, op de vensterbank, het aanrecht, of aan de muur. Een verticale kruidentuin neemt nauwelijks plaats in en ziet er fantastisch uit. Op Pinterest vind je een overvloed aan ideeën op dit gebied.

F

Een ander mooi idee, maar ietsje ingewikkelder, is een hangend plateau boven het kookeiland. Prachtige plek voor een afzuigkap, potten, pannen en …planten. Kies wel voor een bereikbare hoogte want je moet ze natuurlijk regelmatig water geven.