Schoonmaaktips voor een blinkende keuken
Het minst leuke karweitje tijdens het koken is het opruimen en schoonmaken. Toch is het voor de levensduur van jouw keuken slim om je keuken dagelijks te onderhouden. Hoe je dat het best kunt doen hangt af van het materiaal dat in je keuken is verwerkt. Wees gerust: met de juiste schoonmaakmiddelen en poetsdoeken kom je een heel eind.
Het werkblad schoonmaken
Niet elk werkblad leent zich om snel met een doekje schoon te maken. En lang niet elk schoonmaakmiddel is geschikt voor alle typen bladen. We zetten het even voor je in een overzicht.
Composiet
Dit is een super onderhoudsvriendelijk materiaal. Als je het vuil na het koken met een vochtige doek weghaalt is dit materiaal schoon. Mocht je het zo ver hebben laten komen dat vet, zuren en sappen in het composiet getrokken zijn, dan zullen er echter wel vlekken ontstaan. Gebruik voor het verwijderen van deze vlekken een zachte reiniger en nylon schuurspons. Nog steeds een vlek? Probeer dan glasreiniger.
Kunststof
Eén van de gemakkelijkst schoon te houden bladen. Je hoeft simpelweg alleen het vuil met een natte doek te verwijderen en het blad vervolgens droog maken. Hardnekkige vlekken verwijder je eenvoudig met wat schoonmaakmiddel en een sponsje. Let er wel op dat er je geen schuurmiddel gebruikt. Hierdoor kun je de bovenste laag van je blad aantasten.
Natuursteen of graniet
Vet en zuren kunnen dit materiaal laten verkleuren, pas hier dus mee op. Er is dan vaak geen weg meer terug. Het is daarom belangrijk om een natuurstenen of granieten werkblad met een vochtige doek en neutrale zeep schoon te maken. Gebruik je chemicaliën dan kan de bovenste laag van je werkblad flink aangetast worden.
Composteen
Een ideaal werkblad voor mensen die het niet zo nauw nemen met schoonmaken. Composteen is namelijk bijzonder hygiënisch en onderhoudsvriendelijk. Vlek- en vuilopname van vetten en kleurstoffen is bijna onmogelijk op dit materiaal. Wat rest is het vuil met een nat doekje even verwijderen. Kind kan de was doen.
Hout
Dit materiaal is makkelijk schoon te houden met slechts een vochtig vaatdoekje. Zorg er wel voor dat de vaatdoek niet op je blad blijft liggen. Hout is nu eenmaal vochtgevoelig. Om ervoor te zorgen dat een houten werkblad in topconditie blijft kun je het het best twee keer per jaar met onderhoudsolie behandelen. Zo oogt het weer zo goed als nieuw.
Een fornuis om van te eten
Een pan die overkookt, van die zwarte vlekken op je gaspitten, ingebakken vet: om dit soort frustraties te voorkomen dien je jouw fornuis na elke maaltijd schoon te maken. Voor inductie- en keramische kookplaten geldt dat ze makkelijk schoon te houden zijn: je wacht even tot het fornuis afgekoeld is, doet wat schoonmaakmiddel of gewoon afwasmiddel op de kookplaat en wrijft het grootste vuil er met een vochtige pluisvrije doek of stukje keukenpapier af. Om strepen te voorkomen wrijf je de kookplaat met een droge doek na.
Een gasfornuis is vaak iets lastiger schoon te maken. Je komt wat moeilijker onder de branders. Om hier toch goed te kunnen poetsen, kun je het beste ook de pitten dagelijks uit elkaar halen en elk onderdeel even af doen met wat standaard schoonmaakmiddel en een vochtige doek. Voor een streeploos geheel kun je de kookplaat nog even nawrijven met een droge doek. Heb je een glas-op-glas-kookplaat dan heb je geluk. De gasbranders zijn namelijk op een vlakke glasplaat gemonteerd. En die zijn heel makkelijk te reinigen.
Wat je altijd vergeet: koelkast en oven
Wist je dat een schone koelkast niet alleen hygiënischer is, maar ook beter voor het energieverbruik? Het is dus belangrijk dat je de koelkast minstens elke drie maanden goed schoonmaakt met een sopje. En daarmee bedoelen we alle onderdelen van de koelkast. De consumentenbond heeft er wel een aantal tips voor.
Ook de oven is altijd een lastig karweitje. Mocht je niet gezegend zijn met een oven die zichzelf kan schoonmaken (ja, die zijn er) probeer dan in elk geval na elk gebruik even een doekje door de binnenkant van de afgekoelde oven te halen. Er zijn veel middelen in de supermarkt verkrijgbaar om je oven te reinigen, maar mocht je toch iets minder chemisch willen dan kun je ook één van oma’s middeltjes proberen. Zo ontvet je een oven door enkele plakjes citroen op 200 °C in de oven te leggen. Het citroensap verdampt zo en die bruine vetlaag is makkelijker te verwijderen. Oma weet altijd raad, maar voor het echte onderhoud kun je beter in de gebruikershandleiding kijken of het bij de leverancier navragen. Zo weet je precies dat je de beste schoonmaakoplossing voor jouw specifieke oven gebruikt.