In 5 stappen naar een efficiënte kastindeling

Misschien herken je het: de pan die je nodig hebt staat altijd op een onbereikbare plek. De ovenwanten liggen nooit binnen handbereik en als je dan een keer besluit je keukenmachine te gebruiken, ben je het juiste mes kwijt. In een goed georganiseerde keuken zijn deze ergernissen verleden tijd. Of je nu een grote of kleine keuken hebt: het begint altijd met een optimale kastindeling. Dat regel je in maar vijf stappen. Let’s go!

1. Inventariseer je spullen

Less is more. Ook in de keuken. Haal daarom eens alle keukenspullen uit je kastjes en rangschik ze in drie categorieën: wat gebruik je veel, wat weinig en wat gebruik je nooit. Probeer iemand anders of de kringloopwinkel blij te maken met de spullen die je zelf eigenlijk nog nooit aangeraakt hebt. Je zult ze namelijk niet missen.

Inventaris

2. Rangschik je keukengerei

Tijdens het koken heb je lang niet al je keukengereedschap nodig. Het is daarom handig om je spullen en apparatuur op basis van keukenactiviteiten in te delen: voorbereiden, koken, serveren, schoonmaken en opslag. Zet alle mengkommen bij elkaar als je vaak bakt, zorg dat alle pollepels, spatels en vleesvorken bij elkaar liggen, net als de borden die je elke dag nodig hebt. Doe dit ook met je bestek, pannen, tupperware enzovoorts.

3. Deel je keuken functioneel in

Een keuken is vaak functioneel en op activiteit ingedeeld. Zo staat de koelkast meestal in de buurt van het fornuis en de wasbak. En zie je prullenbakken vaak dichtbij de vaatwasser staan. Hetzelfde principe geldt voor het opbergen van je keukenspullen. Zorg dat rondom het fornuis alles ligt wat je ook maar tijdens het koken nodig hebt: een kast met pannen, een lade met veelgebruikte kookgerei en de pannenlappen en kruiden, zoals peper en zout. Bij het grootste stuk werkblad is het handig om alles voor de voorbereiding bij de hand te hebben. Denk aan mengkommen, snijplanken, keukenmessen enzovoorts.

Doe ditzelfde met de gootsteenkast. Alleen hier verzamel je alle spullen die je (dagelijks) voor het schoonmaken en opruimen nodig hebt. Geen servieskast of kelder? Zet je dagelijkse kommen en borden in de buurt van je besteklade en houd alle ingrediënten ten behoeve van het koken zoveel mogelijk bij elkaar.Indeling

4. Richt je kasten efficiënt in

Soort bij soort is een van de meest efficiënte manieren om je keuken in te richten. Zo weet je precies waar alles staat. Zorg er hierbij wel voor dat de indeling per kast ook praktisch blijft: een kast vol opgestapelde pannen die je als bouwtoren eerst moet ontleden is dat niet. Handiger zijn brede lades waar je pannen in passen en waarbij je altijd overzicht hebt. Heb je deze niet, zorg dan dat je de pannen per soort bij elkaar zet. Zet de pannen die je het meest gebruikt vooraan.

Efficiënte kastindeling

Lades kun je daarnaast slim indelen met behulp van ladeverdelers. Zo kun je scherpe messen apart van je normale messen opbergen en dunschillers en aardappelschilmesjes bij elkaar bewaren, net als de kaasschaaf en het pizzames. Ook kun je ervoor kiezen om kruiden en basis-ingrediënten zoals bloem, pasta en rijst in dezelfde (doorzichtige) potten te bewaren. Zo creëer je rust in de kast en heb je altijd zicht op je voorraad. Te veel spullen? Zet de grootste items op de achterste rij en de kleine dingen vooraan. Zo houd je overzicht.

Besteklade

5. Berg je overschot op

Maar wat doe je dan met je pastamachine, chocoladefontein en alle extra mesjes die bij je keukenmachine zaten? Heb je na bovenstaande stappen nog ruimte in jouw keukenkasten over? Dan zet je ze natuurlijk daar neer. Maar je kunt er ook voor kiezen om deze spullen in eenvoudige afsluitbare bakken, stofvrij, in bijvoorbeeld de kelder of kasten van je bijkeuken te bewaren. Zo blijft je keuken overzichtelijk en opgeruimd. Benieuwd hoe je jouw keuken hierna ook opgeruimd houdt?